BALIKESİR’DE GEZİLECEK YERLER
- Avşa Adası
Erdek ilçesine deniz yolu ile yaklaşık 2 saatlik mesafede yer alan ve Marmara ilçesine bağlı olan Avşa Adası, berrak suyu, huzurlu ve sakin koyları, hemen hemen her bütçeye uygun konaklama tesisleri ve birbirinden özel plajları ile yaz tatilcilerinin buluşma noktasıdır.

- Altınoluk
Kaz Dağları eteklerinde yer almasından dolayı, dağın sağladığı bereket ve nimetten faydalanan Altınoluk, Şahinderesi Kanyonu, Darıdere Tabiat Parkı, Cunda Adası gibi ünlü doğal güzelliklere yakın olmasından ötürü de ziyaret edilmesi önerilen yerleşim yerlerinden biridir.

- Akçay
Yaz aylarında oluşan kalabalık turist nüfusu ile 20-25 katına çıkan bir nüfusa sahip olmaktadır. İçerisinde yer alan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili, Güre, Çamlıbel, Zeytinli mahalleleri ve Hasanboğuldu Göleti gibi turistik yerler, bölgeyi ünlü hale getiren unsurlar arasındadır.

- Küçükköy (Yeniçarohori)
Tarihi Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanan Küçükköy, bu yönüyle oldukça önemli ve tarihi bir yerleşim yeridir. Eski adı yeniçerilerin yeri anlamına gelen Yeniçarohori olan Küçükköy, Sultan Mehmet’in Midilli’yi almak için hazırlıklar yaptığı yer olarak bilinmektedir.

- Taksiyarhis Anıt Müzesi
İlk inşasının daha eskilere dayandığı düşünülen tarihi yapı, 1844 yılında inşa edilmiş olarak bilinmektedir. Ayvalık merkezinde bulunan anıt müze, bölgedeki en eski kilise olarak kayıtlara geçmiş bir yapıdır.

- Taş Kahve
Taştan yapılmış ve yüksek bir tavana sahip kahvehane, Cunda'da sahilde yer alan tarihi bir noktadır. Döneminde civarda yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır ve gerek tarihi açıdan, gerekse kahveleriyle ziyaretçilerini büyüleyen bir yapıya sahiptir.

- Ören ve Adramytteion Antik Kenti
Burhaniye ilçesine yaklaşık 2 km’lik mesafede yer alan ve denize sıfır konumdaki Ören, çok eski bir tarihe sahiptir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan asırlık ulu çınarları bulunan mahalle, “Yeşil Ören” adıyla da anılmaktadır.

- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı (Aya Yanni Kilisesi)
2007 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilen Aya Yanni Kilisesi, mübadele sonrası terk edilip harabeye dönüşmesine rağmen günümüzdeki haline kavuşmuştur.

- Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi (Cunda Taksiyarhis Kilisesi)
1873 yılında Taksiyarhis Kilisesi olarak inşa edilen ve Alibey Adası’ndaki en güzide tarihi eserler arasında bulunan yapı, günümüzde Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi adıyla ziyarete açık bir gezi noktasıdır.

- Saatli Camii (Aya Yanni Kilisesi)
Bir zamanların ünlü kiliselerinden biri olup, çanının üzerinde yer alan saat nedeni ile bu isim verilen yapı, Ayvalık merkezindeki simgesel yapılardan biri haline gelmiştir. Konum olarak İsmet Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır ve birçok kaynağa göre 1850 yılında inşa edilen bir Hristiyan dini yapısından dönüştürülmüştür.

- Alibey (Cunda) Adası
Ayvalık sınırları içindeki 22 adadan yerleşimin olduğu tek ada olan Cunda Adası bir köprü ile ana karaya bağlanmaktadır. Ege Deniz’nin en büyük 4. adası olan Cunda’nın diğer adı Alibey Adası’dır.

- Antandros Antik Kenti
Antandros Antik Kenti, Edremit'in Altınoluk Mahallesi'ne 2 km. uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kentidir. Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan Antandros'un kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troia Savaşı'nın öncesine kadar uzanmaktadır.

- Balıkesir Saat Kulesi
Balıkesir şehir merkezinin simgesel yapılarından biri Saat Kulesi, Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. Bu bilgiye, kulenin sahip olduğu kitabe sayesinde ulaşılmıştır. Yapım tarihi 1829 yılına denk gelen mimari yapı, kente vardığınızda gözünüze takılacak ilk tarihi eserlerin başında gelmektedir. Beş kattan oluşan Saat Kulesi’nin yerden yüksekliği ise tam olarak 20 metredir.

- Şeytan Sofrası
Volkanik patlama sonrası meydana gelen ve dolayısı ile tamamen doğal bir oluşum Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi’nde yer almaktadır. Sarımsaklı'da Şeytan Sofrası, yarımadanın yüksek bir noktasındadır. Adını, üzerinde bulunan düz bir kayadan almaktadır. Ayak izi şeklinde ki eski zamanlara ait sunak ise yöre halkı tarafından şeytanın ayak izi olarak düşünülmüştür.

- Şahinderesi Kanyonu
Berrak ve soğuk suyunun hemen yanı başında bulunan mesire ve piknik alanı, bahar ve yaz aylarında bölgeyi ziyarete gelen pek çok gezgin tarafından tercih edilmektedir.

- Kaz Dağları
1994 yılında milli park ilan edilerek yasal olarak koruma altına alınan Kaz Dağları, büyük bir bölümü Edremit ilçe sınırlarında yer alan ve yaklaşık 21 bin hektarlık bir alanı kapsayan doğal ve turistik bölgedir. Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından ülkemizin en zengin milli parkı sayılabilecek olan Kaz Dağı’nda 40 farklı endemik bitki türü yer almaktadır. Sahip olduğu oksijen miktarı ile ülkemizde ilk sırada iken, dünyada ise İsviçre’den sonra ikinci sıradadır.

- Kyzikos Antik Kenti
Antik çağda Ayılar Dağı veya Ayı Adası olarak anılan ve günümüzde Kapıdağ olarak bilinen yarımadada bulunan Kyzikos Antik Kenti, Bandırma-Erdek karayolu üzerinde bulunan önemli bir antik bölgedir. Bandırma’ya 10 km, Erdek’e ise sadece 9 km uzaklıkta yer aldığından dolayı her iki ilçeye gelen turistler tarafından da ziyaret edilen antik kent, sahip olduğu tarihi kalıntılardan dolayı geniş bir alana yayılmıştır.

- Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi
Mimari açıdan oldukça güzel örnekler barındıran yapı, il ve çevresindeki en büyük cami olmasıyla da bilinir. Yapıyı özel ve ünlü kılan bir diğer önemli özelliği ise, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün camide hutbe okumuş olmasıdır.

- Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri
Safranbolu evlerine benzer görünümleri ve genellikle yazlık olarak kullanılan tarihi Ayvalık evleri, sahip oldukları mistik özellikleri ile görülmeye değerdir. Dar sokakları ve kendine özgü mimari tarzıyla gelen ziyaretçileri cezbeden Ayvalık evleri, eski dönemlerde Küçükköy’de üretilen kurşun, demir, ağaç ve tuğlalardan yapılmışlardır.

- Kuşcenneti Milli Parkı
Bandırma-Susurluk yolu üzerinde bulunan Kuşcenneti Milli Parkı, Bandırma ilçe merkezine sadece 18 km uzunlukta bulunmaktadır. 1959 yılında milli park olarak statü kazandırılan Kuşcenneti, 1. sınıf doğal sit alanı ilan edildiği 1981 yılından günümüze kadar büyük ölçüde korunmayı başarmıştır.

- Zeytinli Ada
Erdek ilçe merkezindeki çay bahçelerinin ve sahil kıyısındaki feribot iskelesinin karşısında yer alan toplam 8 dönümlük adacık olan Zeytinli, iskelenin ucuna gelindiğinde el değecek kadar yakın bir konumdadır. Tarihi açıdan oldukça büyük önem taşıyan ada, boyutunun aksine bu yönüyle dikkat çekicidir. Adını, içerisinde yer alan iki adet zeytin ağacından almıştır. MS 6. yüzyılda inşa edilen Kera Panagia veya Meryem Ana Kilisesi, adanın en dikkat çekici yapısıdır.

- Hasanboğuldu Göleti
Kaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan en önemli gezi noktalarından biri olan Hasanboğuldu Göleti de ziyarete değer bir doğal oluşumdur.

- Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi
1996 yılında restore edilip günümüzdeki adıyla müze olarak ziyarete açılan Kuvayı Milliye Müzesi, bu tarihten önce, 1948-1988 yılları arasında 40 yıl boyunca Balıkesir ilinin belediye binası olarak görev icra etmiştir.
